Contact opnemen?

Naar aanleiding van het nieuwsbericht over de naamsverandering van Swaziland naar eSwatini schreef ik vorige week het volgende ludieke bericht. Veel mensen lazen het bericht vluchtig en schrokken zich wild (excuses daarvoor).

SAMEN heeft besloten om per direct de samenwerking met Swaziland op te zeggen.

Statement vanuit SAMEN:
Sinds 2015 hebben we op een hele fijne manier samengewerkt met onze partner in Swaziland. We betreuren het dan ook zeer dat we deze keuze hebben moeten maken. De groepsreis naar Swaziland die zondag zou vertrekken zou het voorlopige hoogtepunt zijn van onze samenwerking. Er is gekozen voor een nieuwe bestemming met een identieke geografische ligging. We voelen ons genoodzaakt om de samenwerking te stoppen. Doorgaan op de zelfde weg zou kunnen betekenen dat jongeren aan de grens voor verassingen zouden komen te staan.

SAMEN coördinator Willem van Sermondt: "soms moeten we bij SAMEN snelle beslissingen nemen. Gisteren spraken we kort met de koning van Swaziland, Mswati III. Zijn drastische beslissing zette ons in een spagaat. Het was een prettig gesprek, maar we konden hem niet meer van gedachten veranderen. De samenwerking met Swaziland komt tot een einde. Gelukkig zagen we de mogelijkheid op een doorstart waarin we nauw zullen samenwerking met het land eSwatini".

Vrijwilliger Fanny is hoopvol over de verandering. "Swaziland is toch een onbekend land voor veel mensen, ik moest steeds uitleggen waar het lag. Ik hoop dat eSwatini meer naamsbekendheid zal verkrijgen.

Het is niet de eerste keer dat SAMEN besloot om de samenwerking met een land op te zeggen. Sinds 1990 heeft SAMEN geen contact meer met de Duitse Democratische Republiek.

(Voor diegenen die zich zorgen maken: De reis naar Swaziland gaat gewoon door, de samenwerking met Manzini Youth Care is heel goed. Swaziland heeft enkel zijn naam verandert in eSwatini). Meer info.