Contact opnemen?

Groepsreis naar projecten voor straatkinderen en straatjongeren.

groepsreis india 2018

In de zomer van 2018 organiseert SAMEN een groepsreis naar India. Het doel van de reis is het in contact brengen van jongeren met straatkinderen en hun problematiek. Na twee succesvolle uitwisselingen in 2014 en 2016 hebben we in overleg met onze Indiase partnerprojecten besloten om komende zomer een vergelijkbare reis te organiseren. De reis is een mooie kans om gedurende een intensieve maand kennis te maken met straatkinderenprojecten, de Indiase cultuur en internationaal vrijwilligerswerk.

Voor wie?

De groepsreis is bedoeld voor jongeren in de leeftijd van 18 t/m 25 jaar. Daarnaast vragen wij van deelnemers;

 • Je onderschrijft het belang van een goede voorbereiding en verantwoord vrijwilligerswerk;
 • Je bent bereid deel te nemen aan alle voorbereidingsweekenden en het terugkomweekend;
 • Je beseft dat reizen in een groep vraagt om een flexibele houding;
 • Je bent enthousiast, je kijkt met een open blik naar de wereld om je heen en je kan verantwoordelijkheden op je nemen.
 • Je gaat werken met een kwetsbare doelgroep. Daarom vragen wij van alle deelnemers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).
De groep is compleet en in voorbereiding, aanmelden is niet meer mogelijk.

Doel van de groepsreis

De groepsreis duurt een maand. In zo'n korte periode is het niet realistisch om een grote bijdrage te leveren als vrijwilliger. Het kost namelijk tijd om te wennen aan India en aan de projecten. Daarom is culturele uitwisseling het belangrijkste doel van de uitwisseling. "Jij leert iets van de straatkinderen en straatjongeren en zij leren iets van jou." De reis is een mooie kennismaking met het doen van internationaal vrijwilligerswerk. Tijdens de reis staan onderstaande doelen centraal;

groepsreis India 2018

Kennismaken met projecten voor straatkinderen en straatjongeren

Tijdens de reis zullen we verschillende projecten bezoeken die zich inzetten voor straatkinderen. Je leert over hoe de projecten deze kinderen signaleren en weer in een 'normale thuissituatie' proberen te krijgen. We zijn te gast bij projecten waar kinderen tijdelijk of voor langere tijd verblijven. We leven en werken mee op de projecten waardoor je van dichtbij leert over de methodieken waarmee Don Bosco werkt.

groepsreis india 2018

Organiseren van leuke en leerzame activiteiten

Tijdens de reis organiseren we als groep verschillende sport- en spelactiviteiten. Doordat we met een groep zijn hebben we de mogelijkheid om grotere activiteiten te organiseren. Denk bijvoorbeeld aan een grote sportdag of een spelletjesparcours. Activiteiten waar ontspanning en plezier voorop staat. In de voorbereiding zullen we ook nadenken over het organiseren van leerzame activiteiten. Hierbij kan je denken aan creatieve activiteiten, speelse manieren om Engels te leren of opdrachten waarbij samenwerking centraal staat. Deze speelse manieren van leren komen in het Indiase onderwijs niet zo vaak voor. Deze activiteiten kunnen een inspiratie zijn voor de kinderen, jongeren maar ook de medewerkers van het project. In onze best practice uitgave kan je voorbeelden lezen van activiteiten georganiseerd door eerdere vrijwilligers deelnemers aan de groepsreis.

Famke: "Mijn conclusie van deze opdracht was het feit dat ondanks dat we in totaal verschillende werelddelen leven, onze dromen, familie, vrienden en hobby’s veel met elkaar gemeen hebben."   

Culturele uitwisseling

We zullen tijdens de reis ook momenten van uitwisseling creëren met leeftijdsgenoten. Bijvoorbeeld met de oudere jongens van het project. Tijdens deze momenten van uitwisseling heb je de kans om meer te leren over het leven in India. Voor de jongeren van het project is het een kans om iets te leren over jouw leven in Nederland. Soms gaat het over basale dingen als eten, studie en hobbies. Als je wat langer doorpraat kan je het ook hebben over toekomstplannen, dromen en cultuurverschillen.

Sponsorgeld: verven en klussen

In overleg met de te bezoeken projecten gaan we ook kijken of we door praktische inzet een bijdrage kunnen leveren aan het project. Tijdens de groepsreis van 2017 heeft de groep bijvoorbeeld een afvalproject opgezet en een hostel geschilderd. Tijdens de voorbereiding zamelen we als groep sponsorgeld in. Dit doen we gezamenlijk tijdens Koningsdag op de vrijmarkt in Amsterdam. Daarnaast vragen we van iedereen om in de eigen omgeving ook één actie te organiseren. In overleg met het project bepalen we als groep hoe het sponsorgeld het beste besteedt kan worden.

groepsreis vrijwilligerswerk

Programma

Aan het reisprogramma wordt op dit moment nog gewerkt. Naast de dagen met activiteiten, uitwisseling en praktische inzet zal er ook tijd zijn voor ontspanning en toeristische uitstapjes. Om een beeld te krijgen van het mogelijke reisprogramma kan je kijken op de pagina's over de groepsreis naar India in 2014 en 2016. Wil je meer weten over de te bezoeken projecten kijk dan bijvoorbeeld op de pagina's over: Vijayawada, Hyderabad of Chennai.

Begeleiding

De reis wordt begeleid door 2 ervaren SAMEN vrijwilligers; Nanda en Saraya. Zij doen dit vrijwillig.

Mijn naam is Nanda, ik ben 21 jaar oud en in 2014 ben ik met de groepsreis mee geweest naar India. Na de groepsreis ben ik actief gebleven bij SAMEN en heb ik onder andere nieuwe vrijwilligers begeleidt en het informatieweekend gecoördineerd. Oorspronkelijk kom ik uit Rotterdam, maar twee jaar geleden heb ik de Maas ingeruild voor de Waal voor mijn studie politicologie in Nijmegen. Op dit moment studeer ik voor een halfjaar in Edinburgh. In mijn vrije tijd roei ik bij een studentenvereniging en geef ik colleges over politiek in verzorgingstehuizen. Ik kijk ontzettend uit om samen met een groep enthousiaste deelnemers het avontuur in India aan te gaan!

Ik ben Saraya (26) en in 2015 ben ik via SAMEN ongeveer 4 maanden naar Ecuador geweest. Daarna ben ik actief gebleven bij SAMEN als vrijwilliger. Ik werk op het moment als docent binnen het speciaal voortgezet onderwijs en ben aan het afstuderen bij mijn opleiding tot docent omgangskunde. Wanneer er dan nog vrije tijd is dans ik meestal in het rond op vrolijke latin muziek. Ik kijk uit naar de groepsreis omda het een leuke manier is om met anderen een nieuwe cultuur te leren kennen en samen met een groep iets moois neer te zetten binnen de projecten die we gaan bezoeken.

groepsreis Indiagroepsreis India 2018

Voorbereiding

De reis in India duurt een maand, maar wij zien de groepsreis als een traject van een half jaar. Dit traject begint met de informatie avond en eindigt met het terugkomweekend. Deelname aan de weekenden is verplicht. Tijdens de vier voorbereidingsweekenden leer je de groep kennen, denken we na over mogelijke activiteiten en leer je over vrijwilligerswerk met straatkinderen en straatjongeren.

Informatie avond: 19 januari
Weekend 1:  10 -11 maart (Amsterdam)   In dit weekend staat kennismaking met de groep centraal.
Weekend 2:  13-15 april (Assel)                Dit weekend staat in het teken van straatkinderen.
Koningsdag: 27 april (Amsterdam)          De dag waarop we als groep sponsorgeld inzamelen voor de projecten in India.
Weekend 3:   26-27 mei (Amsterdam)      Tijdens het derde weekend is de Indiase cultuur het belangrijkste thema.
Weekend 4:   29 juni - 1 juli (Assel)           We bespreken de laatste praktische zaken en nodigen vrienden en familie uit.

Reis: half juli - half augustus
We proberen bij het plannen rekening te houden met schoolvakanties en introductieperiodes. Heb je interesse om mee te gaan en heb je te maken met een diploma-uitreiking of introductieweek? Laat het ons even weten.

Terugkomweekend: 15-16 september (Amsterdam)
Tijdens deze reünie blikken we terug op de reis maar bespreken we ook hoe het was om weer thuis te komen.

Kosten

We kunnen de groepsreis aanbieden voor een relatief lage kostprijs. We vragen een eigen bijdrage van € 900,-. Hierbij zit inbegrepen:

 • Vliegtickets en verplaatsingen binnen India
 • Verblijf en maaltijden in India voor de hele maand
 • Begeleiding voor-, tijdens en na de reis
 • Voorbereidingsweekenden en terugkomdagweekend

Je moet daarnaast rekening houden met enkele persoonlijke kosten, deze kunnen per deelnemer verschillen.

 • Visum India (circa € 110,-)
 • Inentingen en reisverzekering
 • Overige eigen kosten (denk aan aanschaf backpack of souvenirs in India)

Aanmelden

De groep is inmiddels compleet en in voorbereiding. Aanmelden is niet meer mogelijk. In 2019 kiezen we voor een nieuwe opzet van de groepsreis. De reis gaat naar Kenia waar we met ervaren SAMEN vrijwilligers en nieuwe deelnemers zullen uitwisselen rond het thema 'non-formeel leren'. Samen met lokale staf gaan we nadenken welke leuke en leerzame activiteiten je voor ex-straatkinderen kan organiseren. Dit najaar starten we met de voorbereiding van de reis.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van de plannen voor de groepsreis van 2019? Stuur ons dan een berichtje.

Aanmelden